Google Adwords har blivit Google Ads

25 Sep - av Sophie Eliasson

Google AdWords bytte namn till Google Ads den 24 juli 2018. Det nya varumärket Google Ads representerar hela utbudet av kampanjtyper som finns tillgängligt i dag, inräknat Google Sök, Display och Video.

Google Ads utvecklas med grunden i nya funktioner som är anpassade efter hur användarbeteendet ser ut idag, både vad gäller kunder och annonsörer.
För att hjälpa marknadsförare att lyckas har Google utvecklat allt från budgivning till arbetsflöde och mätning, för att kunna ge värdefulla insikter med nya diagram och mer avancerade rapportverktyg i nya Google Ads upplevelsen.


Utvecklad översiktssida

På den nya översiktssidan finns två typer av kort. Översiktskorten visar en allmän sammanfattning av resultat under det datumintervall man har valt. Insiktskorten visar viktiga observationer i datan och påverkas inte av datumintervall.
Man får snabbt sammanfattad information om sina resultat, en översikt över hela kontot och över enskilda kampanjer och annonsgrupper. I nya översiktssidan på Google Ads så läggs det kontinuerligt till nya typer av kort, så man bör titta på översiktssidan kontinuerligt för att se ny information som dyker upp.

Översiktskort

Alla översiktssidor innehåller ett översiktskort med ett linjediagram där man kan jämföra tidigare resultatstatistik. Man har olika översiktskort på konto-, kampanj- och annonsgruppsnivå och det går att jämföra upp till fyra mätvärden samtidigt. Det är här man får en bra överblick över hela kontot och får den information man behöver om ändringar som behöver genomföras.

På korten finns bland annat information om målgrupper, information om var användarna som interagerade med dina annonser befann sig geografiskt och mest visade annonserna.
Man kan utläsa resultat per veckodag och tidpunkt, resultat per enhet och sökord och allmän statusinformation om större förändringar i kampanjer och annonsgrupper.

Genom översiktssidan kan man enkelt implementera vissa ändringar direkt, några av åtgärderna man kan göra är:
- pausa och återuppta kampanjer, annonsgrupper och sökord
- redigera kampanjbudgetar
- redigera sökords- och annonsgruppsbud
- redigera annonstext
- utesluta irrelevanta söktermer genom att lägga till negativa sökord direkt i sökningskortet

Förbättrad auktionsinformation

I den utvecklade översikten Inblick i auktioner för sökkampanjer visas sex olika typer av mätvärden: visningsandel, genomsnittlig position, överlappningsfrekvens, frekvens för position ovanför, procentandel för visning högst upp på sidan och vinnande andel. Utifrån de här insikterna ser man prestation i förhållande till konkurrerande annonsörer i auktionerna, och kan då ha kontinuerligt koll och följa företagets position.

Insiktskort

Då och då uppstår det intressanta mönster i datan. På insiktskorten hittar man information om sådana mönster som prestanda per timme, förändring i enhetsväxling, förändring i annonsgruppsväxling, betydande förändring av procentandelen exponeringar när en annons visades ovanför de organiska sökresultaten och geografisk exponering kopplat till annonserna.

Google Ads nya insikter underlättar mycket för annonsörer. Kampanjresultat kan påverkas när det plötsligt sker stora förändringar annonsgrupper emellan. Tidigare har man varit tvungen att manuellt kolla upp annonsgrupper och olika mätvärden för att läsa ut vad som kan ha orsakat vissa resultat.
Den nya insikten Annonsgruppsväxling varnar dig automatiskt när förändringar sker mellan annonsgrupperna. Utifrån det kan du utvärdera hur dessa ändringar har påverkat resultaten och göra de justeringar som behövs.

Google har även underlättat arbetet med söktermsrapporten, där man manuellt kollar upp söktermer som triggat annonser i kampanjerna. Med det nya insiktskortet Nya Ord görs detta automatiskt genom att övervaka söktermer, och därefter meddela annonsören om det är nya söktermer som utlöst annonserna. Utifrån förslagen på nyckelord och negativa nyckelord tar man ställning till att snabbt kunna lägga till eller utesluta ord i sina annonsgrupper.

Nya annonsformat

Google Ads ger även möjlighet till ett nytt format av utökade textannonser. Det innebär att man får mer utrymme att förmedla sitt budskap till kunderna genom att:
- lägga till en tredje rubrik
- lägga till en andra beskrivning
- använda upp till 90 tecken för varje beskrivning

Flera olika nya annonsvarianter, format och tillägg finns tillgängliga för annonsörer. Alltifrån de utökade textannonserna till responsiva sökannonser där Google kombinerar ens kreativitet med sin egen maskininlärning för att visa så relevanta och användbara annonser som möjligt. Detta gör det enkelt att experimentera med olika varianter av annonser i flera kampanjer eller i hela kontot samtidigt. När man har utvärderat resultaten behåller man de varianter som presterade bäst.

Det är även lätt att läsa av versionshistorik för annonser för att få sig en uppfattning om hur annonsen har presterat innan. När du redigerar och sparar en annons skapar du en ny version av annonsen. I versionshistoriken kan du gå tillbaka och se tidigare versioner av annonsen och dess resultatinformation.

Sammanfattningsvis ger Google Ads fantastiska möjligheter att enkelt kunna överblicka, analysera och optimera sina kampanjer.
Google släpper flera nya funktioner och tillkännagivanden nästan varje månad, vi håller oss uppdaterade och ser fram emot ännu fler nya möjligheter att utveckla vår sökannonsering!

Lär dig mer! Missa inte när vi uppdaterar bloggen